港聞

評兩地水客 田北辰:港人低調 內地人「丫丫蹅蹅」 (10:41)

內地昨日起把「一簽一行」變作「一周一行」。新民黨副主席田北辰估計,會有更多香港人帶貨到內地,故做這類生意(水貨)的店舖毋須擔心。

田北辰今早在商台節目中,提到本地及內地水貨客分別,直言香港人較低調,內地人則「丫丫蹅蹅」,「本地人都會帶啲嘢上去,但唔會製造咁多碰撞、擠逼,火車站見到本地人攞嘢上去好低調,粒聲唔出,咁就行咗過去;但內地嗰啲丫丫蹅蹅,攞住個篋,又同警察對質,又話我幾時知道港鐵有size限制啊?我唔知道唔理喎,咁就照推」。

田北辰又說,近月的反水貨客行動,部分原因可能就是因為這些內地水貨客的行為增加了兩地人的「tension(壓力)」,令關係緊張。

田北辰續說,「一周一行」這第一步一定要行,不然社會不會支持增加自由行城市,而至少須觀察6至9個月,才知道新措施成效。

相關字詞﹕編輯推介 反水貨

上 / 下一篇新聞