港聞

下一篇
上一篇

【大圍站墮軌】【短片】死者患癌飽受痛苦 胞兄:點解唔俾人安樂死? (19:09)

港鐵大圍站今午發生墮軌案,63歲姓方男子跳軌後分屍慘死。死者胞兄到場認屍後神情哀傷,指胞弟患末期胰臟癌,抗病路上飽受痛苦,希望政府推行安樂死合法化:「真係冇得醫,點解唔俾人安樂死?」

死者胞兄方先生表示,弟弟生前煙酒不沾,常做健身及運動,身型魁梧,性格堅強樂觀,但早前證實患上末期胰臟癌後,健康及情緒均急轉直下,身體及心靈上均受折磨,家人亦身心俱疲。

對於胞弟走上自殺絕路,方先生希望政府再研究讓末期病人安樂死合法化,「(末期病人)唔使喺度受苦,而家啲病又無得醫,尤其是係啲窮人添,我真係好希望香港政府做呢一點」。

方先生含淚說:「我想講好耐,包括我自已,我自己都會預期,我都會行呢條厭世路,但係政府可唔可以做安樂死呢?……係要人受苦,晚晚無得瞓,周身痛,呢啲真係無人道!」

防止自殺熱線

生命熱線:2382 0000

撒瑪利亞防止自殺會:2389 2222 

社會福利署:2343 2255

明愛向晴軒:18288

【求轉載:找全球華人公投】不如大家試試轉載這拼圖,看看哪位在華人世界較多人認識吧!或許孫楠本身並未紅出地球,而是因為張國榮,他才終於流行到太陽系...報道:http://bit.ly/1FK56He (請讚: Mingpao OL)【《...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年3月26日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞