港聞

填詞人梁栢堅爆料 行內填詞不許有「狼」字? (08:20)

歌曲中的每字每句,往往是抒發情感的重要元素,但原來「狼」字用不得?

以惡搞聞名的填詞人梁栢堅,獲邀作《亂噏24》嘉賓。被問到曾否有人給予壓力改歌詞,他直言「改詞一定有」。

梁栢堅舉例,由於近年有些歌要到大陸宣傳,部分字眼可能要他處理,「比如我寫有關雨傘嘅字,有啲公司會話我聽不如唔好用,亦唔好用粉筆,呢啲我都預期會有」。

他又說,看到著名填詞人林夕某首歌詞,有寫到「狼」字眼,某些中間人已說不用用這個字,「其實首歌本身冇隱喻嘅,係講另一樣嘢,但某啲中間人已經話唔要用呢個字, 要改!林夕都有講出嚟!」

除了政治,原來宗教也是考慮因素之一。梁栢堅表示,到大陸宣傳時,當有些字眼涉及鬼神,對方要求「不如搞搞佢」,「如個歌手信耶穌嘅,(對方要求)佛教那些字眼可否唔用,話呢個字有啲佛佛哋,估都估唔到」。

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞