港聞

年宵撈魚檔「生葬」金魚 網民震怒誓緝兇 (13:01)

屍橫遍地 熱心市民拯救「倖存者」

網上近日瘋傳一組圖片,指元朗年宵過後,有撈金魚攤檔將大批金魚活生生倒到垃圾桶及街頭,不少金魚氣絕身亡,現場屍橫遍地,情況令人髮指。

「撈金魚」是不少小朋友喜歡的遊戲,但亦有評批指出該遊戲殘忍,大量金魚擠在小水缸內,可能會導致金魚缺氧,亦有小朋友「暴力」對待金魚,有虐待動物之嫌。

環保人士「日青」昨日在社交網站facebook上傳一輯「2015元朗悲哀的金魚」圖輯,相中所見,幾百條金魚被人倒在地上及垃圾桶內,部分更跌入坑渠,當中大批金魚缺氧而死。

日青指發現金魚時,當中不少仍「跳跳紮」,於是聯同數名友人合力搶救,帶返家中暫養。而事件曝光後,那些倖存的金魚已悉數被有心人領養。

事件引起網民熱烈討論,「我喺年宵見到小朋友玩得好開心!但我已經好傷感!」、「真係越睇越嬲,唔諗下啲魚,都諗下為自己積褔……」、「那些人類只懂得利用金魚去賺錢,利用完就當草,就當係垃圾,簡直係非常過分!無人性,點解啲人可以做得岀,希望呢件事可以得到香港人嘅關注!查岀兇手!為一班死得好無辜嘅金魚申冤!

(即時新聞)

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞