港聞

下一篇
上一篇

學聯司徒子朗轟蔡東豪「政治死人」欲撈兩邊油水 (12:20)

學聯常委司徒子朗在社交網站發文,怒轟盛傳有意「復出」的前主場新聞老闆蔡東豪,形容他在政治上已是一個死人,不值相信。

主場新聞創辦人兼「佔中十死士」之一的蔡東豪,在佔中前以「我恐懼、我誤判、我愧疚」為由,結束擁有廿多萬LIKE數的「主場新聞」,又退出和平佔中死士。近日主場新聞盛傳有可能「復活」,蔡東豪更辭去精電總裁一職,令外相信蔡東豪將有新舉動。

不過司徒子朗在社交網站發文,直言對蔡東豪感到好憤怒。他形容,蔡東豪本來叫得「佔中十死士」,「諗住你有拋開一切既準備。之後你發現自己AFFORD唔到,唔玩啦,OKAY FINE,無人可以迫你去死,你有你既生活、我地有我地抗爭。但係你走完數又大條道理咁企返出黎?好似耶穌死後復活咁。香港人唔係仲信佢呀?」

他質疑,蔡東豪在政治上已經是一個死人,是「佔中十死者」之一,香港人淪落到要將希望放在一個借屍還魂既空殼,不去想下怎自救,必死無疑。他還打比喻稱,就像兩個人拍拖,其中一人有外遇、說「無哂FEEL」,若是如此,「OKAY FINE,各走各路,祝你幸福快樂」,但現時卻又無端話原來仍然好掛住你,但卻隻字不提外遇往事,好明顯「就係兩邊油水都想要啦!信你?仆街啦!」。

司徒子朗最後稱,「唔好同我講咩『多一個有實力既網媒都係好事』、『聽其言觀其行』。你班人咪即係崇尚經濟力量,唔講道德囉。有經濟實力既,無論出賣幾多次都可以原諒。抵你地一世做資產階級寄生蟲!」

(綜合)

相關字詞﹕編輯推介 政改與佔中

上 / 下一篇新聞