港聞

內容更正:陳偉豪不滿落選足球港隊 (03:34)

「若非狀態問題而是某種原因落選, 恕我不能接受」

港隊隊長陳偉豪意外落選港隊出戰東亞盃外圍賽的大名單。陳偉豪昨晚在社交網站留言表示不滿。他留言說:「如果因為狀態唔好而唔入選,我會欣然接受,但如果係因為某種原因的話,恕我不能接受!」

不少球迷在陳偉豪的社交網站個人專頁留言,議論紛紛,他們都想知道,是港隊沒有選陳偉豪,抑或南華不讓他入選港隊。

司職中堅的陳偉豪曾於2007年,以破香港球員最高轉會費紀錄的40萬港元,由流浪轉會加盟南華,故被球迷冠以「陳四十」的外號。

本報昨報道,港足將於本月13日起,與朝鮮、中華台北及關島爭奪東亞盃出線資格,與上月友賽阿根廷大軍名單相比,南華主力陳偉豪、陳肇麒及李威廉均名落孫山。陳偉豪也在社交網站承認,自己近況不佳。

陳偉豪又感嘆,在香港當足球員相當困難,但他仍然堅持,「其實好簡單,原因只得一個,因為我係香港人......不論我係甚麼年紀,只要港隊教練覺得我仲有能力幫到佢的話,我係一定會答應!」他說:「足球對我黎講,唔係我嘅職業,而係我嘅事業,我嘅事業就應該由我自己話事,冇人可以幫我做決定,如果因為狀態唔好而唔入選, 我會欣然接受,但如果係因為某種原因的話, 恕我不能接受!」

(即時新聞)

上 / 下一篇新聞