娛樂

【曾被性侵】麥明詩再發文談法律反駁質疑 「有性意圖嘅身體接觸,唔只係性騷擾」 (10:08)

2015年港姐冠軍、「十優港姐」麥明詩昨晚在facebook撰長文,她自爆曾遭受性侵犯,兼且不止一次。今早她再次在facebook撰文,回應外界關注她所指的性侵犯是何意思,「係咪『只不過被人摸下手仔』,『講性騷擾講到咁大件事』」。麥明詩翻查法律資料指出,「有性意圖嘅身體接觸,唔只係性騷擾」。

麥明詩解釋,她昨日撰文原意希望提出「如果性罪行發生喺自己身上,點樣可以保障到自己」,「但係大家比較關注當時發生咩事,係咪『只不過被人摸下手仔』,『講性騷擾講到咁大件事』,所以我想講清楚,有性意圖嘅身體接觸,唔只係性騷擾」。

麥明詩翻看資料指出,香港是跟從英國的普通法,以往英國法律會把「非禮」稱作「indecent assault」,至2003年英國將「sexual touching」這行為稱為「sexual assault」,「私處、胸部等嘅故意觸碰可以被presumed為sexual」,但由於香港已回歸,法律上沒有於2003年跟隨英國修改字眼,有關罪行仍稱為「indecent assault」,而她習慣將之稱為「sexual assault」,直接翻譯就是「性侵犯」,「或許因此令大家誤會,唔好意思」。

麥續稱,「有啲人會覺得,觸摸私處係大罪啲,觸摸胸部就細罪啲。其實都係同一條罪,indecent assault。只不過刑期方面會根據所謂嘅嚴重性而有所不同」。

麥明詩昨晚透過電話回覆《明報》記者,她說:「因為留意到『欄后』呂麗瑤所寫,與及其他人發言及觀點,但作為一個女仔,要將這種事帶上法庭是好有挑戰性,尤其是自己讀法律又是女仔,心情上是幾矛盾,其實透過網上公審,是對嫌疑人不公平。今次在網上寫這篇文章,是希望帶出2個信息,學懂自衛之外,很多人覺得法律很難告得入,其實是告得入的。」

相關字詞﹕編輯推介 麥明詩 性侵

上 / 下一篇新聞