娛樂

【跟住矛盾去旅行】蔣麗芸諷「你嗰本雜誌仔就『釘』」林日曦fb:絕對唔出奇 (17:45)

民建聯立法會議員蔣麗芸與雜誌《100毛》創辦人林日曦於ViuTV節目《跟住矛盾去旅行》同遊首爾,節目昨晚播映第2集,充滿火藥味,蔣麗芸在節目中說不打算跟林日曦做朋友,又指:「你嗰本咁嘅雜誌仔(《100毛》),就『釘』啦,睇佢捱到幾耐。」蔣麗芸還說難以與林日曦再一起拍節目,結果節目後段二人便分開拍攝。

林日曦今早在facebook留言回應蔣麗芸的有關言論,他寫道:「難得尊貴議員洞悉傳媒行業現況,知道經營環境困難,我哋本雜誌仔隨時釘,係絕對唔出奇嘅事。鏡頭前彬彬有禮嘅尊貴議員,喺鏡頭後(佢以為喺鏡頭後)稍有失儀口出預言,係人之常情,佢冇做錯到,我哋選民係會繼續支持。」

林日曦又憶述,在旅程最後一日,負責為林日曦和蔣麗芸傳話的「中間超人」問他:「議員勢力好大,你唔驚影響公司生意?」當時林日曦回答:「唔驚。勢力大,大極都唔係全香港佢話晒事。最多最多最多咪執笠。」他今日在facebook剖白:「口講話唔驚,當時心裡係有啲啲啲啲驚,唔係驚公司冇生意,係驚公司冇生意時會影響我兩位拍檔同埋啲同事。但幾分鐘後又醒返,有乜好驚,我有幾低能,我兩個拍檔只會一樣低能。即使節目播出之後有啲突然好鍾意講禮貌嘅乖豬豬嬲嬲,即使阿尊貴議員真係發功影響公司生意,我諗佢兩個低能仔只會同我一樣……」

不少網民留言支持林日曦,有人留言表示會繼續支持《100毛》,他們寫道:「林先生,十蚊八蚊我掟得出,你唔摺,我會買到底」、「最多我從今天起買《100毛》啦」。

另外,身兼「毛記電視」「腦細」的林日曦今日中午亦在facebook分享一張圖片,指ViuTV將於下周三(11日)晚上直播由「毛記電視」主辦的《萬千呃Like賀台慶》。

相關新聞:

- 「腦細」林日曦「元秋」蔣麗芸無溝通

蔣麗芸被林日曦拒對話激親 「難怪大家話唔知點同後生仔溝通」

[Like fb : OL.Mingpao 直擊明星活動]

(即時娛樂)

相關字詞﹕ol網-latest 即時娛樂

上 / 下一篇新聞