娛樂

【阿叻論惹熱議】陳百祥:呢個國家唔係你嘅 (10:35)

陳百祥(阿叻)在港台節目《我係乜乜乜》的言論惹起網絡熱議,他在《我係乜乜乜》中表示,不覺得香港有「溫水煮蛙」情況,中央早應全面收緊香港管治權,陳百祥反問主持:「你係咪中國人?點解(香港)唔畀中國管?」談到特首梁振英民望一直低迷,陳百祥則認為因他並非由反對者所選,只是由689人選出來,故反對者「條氣唔順」,「(梁振英)做乜你也覺得佢係唔啱」。陳百祥續稱,《基本法》一早已講明特首選舉辦法,陳百祥說:「你接唔接受都無用,因為呢個國家唔係你嘅,唔係你打出嚟嘅天下。」

對於「一國兩制」,陳百祥認為到2047年也是要歸中國管治,不覺得現時有逐步收緊「一國兩制」情況,「每個人都仍能罵特首」。

主持人又與陳百祥討論不同政治議題,其中提到曾說香港非三權分立的北京大學教授饒戈平,陳百祥認為饒的議題「不是好深」,但卻不清楚他是誰,反問是否作家,主持人之後提醒陳百祥,饒是基本法委員會委員,陳百祥即指「我唔係好接觸政治嘅事」。

陳百祥被問到為何替律師會前會長何君堯助選時解釋,因覺得何君堯說話「合情合理」,包括在嶺大說的言論,不是認為要「懲罰學生」,只是要告訴他們「是錯的」。陳百祥其後反問:「為何要把自己想法加諸別人身上?」主持人反駁,何君堯正做這樣的事,把其想法加諸在學生會上,陳百祥即稱「佢(何)想法係對嘅」,陳百祥則「無加 (想法) 喺任何一邊,我係比較中立嘅」。

相關新聞:

曾志偉:我睇下佢係唔係飲咗酒

歐錦棠:要批評打擊一個人 不應向學歷成就着手

陳百祥批網民「憎人富貴厭人貧」 話黃之鋒「八大都考唔入,我點話你叻?」

生於90年代會否成為廢青?陳百祥:我多數做特首

相關字詞﹕ol網-latest 即時娛樂

上 / 下一篇新聞